Förbjudet att Onanera

Förbjudet att Onanera

av -
1612
Sanja Ivekovic- MAO / Test Run

Jag stannade framför Sanja Ivekovic  foton  på ”Moderna Art Oxfords” utställning ” Test Run: Perfomance in Public”. Jag stannade av många anledningar. Jag älskar svartvita foton då det påminner mig om dagar som varit och det gör mig alltid ledsen om än på ett fint  och storslaget sätt.  Det påminner mig om att även fast jag  bara är en fis i rymden så är jag delaktig i en historia.

Jag stannade också till för det fanns något familjärt över fotona. Dom är tagna 1979 i forna Jugoslavien. Det är bilder på ett folkhav med flaggor. Folket väntar på Tito. President Tito som var som en gud, älskad och beundrad av alla. När jag såg fotot slungades jag tillbaka till 1979 då jag var 9 år och stod och väntade på Tito som skulle komma till Novi Sad där jag bodde då. Jag och alla mina kompisar var klädda i Pionjäruniformen som för  oss flickor var blå kjol, vit blus och röd scarf. Jag hade två tofsar på den tiden, som min svenska mamma stramat åt. Jag försökte minnas hur det kändes. Jag älskade gemenskapen som brann som en stolt eld i oss alla. Minnet fick mina ögon att tåras.

Sanja som är en av Jugoslaviens första feministkonstnärer gjorde ett performance verk under denna dag då Tito kom till Zagreb. Hon satte sig på sin balkong med ett glas Whiskey, en cigarett och en bok. Hon visste att Titos besök var  övervakat och att det fanns poliser överallt på hustak och i helikoptrar. Hon ville se hur lång tid det tog innan hon som privat person skulle bli upptäckt.

Solen sken och nere på gatan kom presidentbilarna. Sanja började onanera. Det tog 10 minuter innan Polisen ringde på dörren och bad henne avlägsna sig från balkongen!!

Fotografierna man ser är på folkhavet nedanför hennes hus, Sanja som sitter på balkongen och en enslig sniper (soldat med vapen) på ett tak.  Det är ett enkelt, nästan löjligt humoristiskt skådespel som hon lyckas framföra för att locka ut ” Storebror” ur mörkret.

Det kusliga är att inget har förändrats. Idag är det  tvärtom, ännu värre. Nu sitter  jag här framför min laptop och skriver och tittar rakt in i det lilla  hålet på datorn som har koll och registrerar allt jag gör.

Vi är ständigt övervakade.

På den tiden hade författare, konstnärer och andra intellektuella tjocka dossier på allt dom skrivit, sagt och gjort. Det sprang omkring små spioner och tjallare som samlade ihop material. Idag skriver vi dossiern själva.

Jag är min egen spion!

TITO Anländer till Zagreb Sanja Ivekovic-MAO
TITO Anländer till Zagreb
Sanja Ivekovic-MAO

Liknande artiklar

1691

2096

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar