text britta rossander
En selection av Gula Änkor med La Grand Dame Rosé 2004 till höger i bild.
En selection av Gula Änkor med La Grand Dame Rosé 2004 till höger i bild.

Historien om ett av Frankrikes mer kända champagnehus visar att det var den unga Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin som såg till att det blev världsberömt. Som nybliven änka tog hon tag i produktionen av de gyllene dropparna.

Veuve Clicquot Ponsardin (veuve – franska för änka) som huset idag heter grundades 1772 av Philippe Clicquot-Muiron som 1801 lämnade över till sin son Francois gift med Barbe-Nicole. Efter bara fyra år avlider Francois i en febersjukdom och Barbe-Nicole, bara 27 år, tog kontroll över familjens vinhus.

Efter makens död tog det bara fyra månader till det att hon lyckats skrapat ihop kapital och grundat huset Veuve Clicquot Ponsardin. När hon dog vid 89 års ålder 1866 var hon en mycket välbeställd dam och hon kommer att för all framtid vara den okrönta drottningen av Champagne. Hon tog champagnen från att vara rätt obetydlig till att göra den till en dryck för alla och dessutom lyckades hon förknippa champagnedrickande med stil.

När Napoleonkrigen slutade riskerade huset att gå bankrutt men när blockaden mot Ryssland föll, for Barbe-Nicole dit med 25 000 flaskor av sin finaste champagne som hon sålde dyrt till segeryra ryssar.

Vingården är idag en av de främsta i Champagneregionen och änkans motto lever kvar än idag: ”vi har bara en kvalitet – den finaste”.

Fortfarande idag är det starka kvinnor som påverkar champagne-husets utveckling. Jag träffar vinmakaren Delphine Couster som vuxit upp på den egna familjens vingårdar nära Reims och som sedan 2012 arbetar med utbildning och kommunikation inom Veuve Cliquot. Under skörden är hon dessutom ansvarig för Veuve Clicquots pressning av druvorna.

”hon kommer att för all framtid vara den okrönta drottningen av Champagne”.

Delphine pluggade tidigare biologi och utbildade sig sedan till agronom 2007. Flyttade till Montpillier i Frankrike för att ägna sig åt sin passion vinodling. Efter några år flyttade hon till Tyskland för att arbeta på en släktgård men hemlandet och champagnen drog. Efter en tid på huset Ay och en tjänst inom Champagne kommittén (CIVC) i Epernay som konsult och ansvarig för övervakningen av druvornas mognad under skörden 2010 kom ett erbjudande från Veuve Cliquot som inte gick att motstå.

– Att få en möjlighet att arbeta med det jag tycker bäst om är fantastiskt. Det är härligt att det är så många kvinnor inom branschen och det är hedrande att få jobba med Gula Änkan som när hon levde var ett riktigt kraftpaket när det gällde vilja och framåtanda, vilket hon lyckades kombinera med en skarp näsa för affärer.

Jag ber Delphine rekommendera en champagne från huset som hon tycker är exceptionell. Hon väljer La Grande Dame Rosé från 2004.

– Den smakar bäst om den serveras mellan 10 och 12 grader. Tack vare de exceptionella klimatförhållandena i september det året nådde många druvor optimal mognad. Det var mellan den 23 september och 13 oktober som vi kunde skörda dessa perfekta och friska druvor.

Vi smakar varsitt glas och drycken vi serveras i de generösa glasen skimrar i en koppar-rosa färg med bärnstensblänk. En perfekt aperitif som skulle kunna göra underverk med hors d’oeuvres av skaldjur, fisk eller rökt kött.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1692

2096

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar