Varför är män dyrare än kvinnor?

Varför är män dyrare än kvinnor?

av -
1251
The Painter 1994 Museum Of Modern Art New York Marlene Dumas

Marlene Dumas är speciell. Hon är en av de få kvinnliga  konstnärer vars tavlor har sålts på auktion för millionbelopp.  Hon har rekordet i dyrast sålda tavla av en kvinnlig levande konstnär.  ” The Visitor” köptes för  3.1 millioner pund.

Den absolut dyraste tavlan som sålts är ” The Card Players” av Cezanne , den gick för 274 Millioner Dollar, och köptes av Staten Qatar. Sen kommer Pollock ( han som slängde färg på duk när han var full), Kooning, Picasso och Klimt och Van Gogh och Bacon  och så vidare. Man efter man efter man efter man, snurrandes  där uppe bland hundratals millioner dollar.

Den dyraste tavlan av en kvinnlig konstnär är Georgia O’ Keeffe ( 1924- 1946) ” Jimson Week White flower No 1″  . Den föreställer en vit blomma ( det sägs att hon var lesbisk och alla hennes blommor var egentligen vulvor, vaginor och snippor) och såldes för $ 44,405,000. Tvåa är Joan Mitchell på $ 11,925, 000. Femte plats är Louise Bourgeois på $ 10,722,500 och tionde plats är Cindy Sherman som sålde ett foto för $ 6, 773,000. Stor jävla skillnad alltså, mellan manliga och kvinnliga konstnärer.

Ofta när jag kommer in på en utställning brukar jag tycka det är roligt att gissa om det är en kvinnlig eller manlig konstnär. Kan man se skillnad?  Så fort jag ser lite broderier eller textilier tror jag att det är en kvinna, men det brukar vara homosexuella män.

Är det en kvinnlig konstnär undrar jag om hon hade barn.  Oftast är svaret nej. Jag tänker på Picasso. Läste en bok en gång, jag tror det var ett av hans många barn som hade skrivit en biografi , och han berättade hur Pappa Picasso smällde igen dörren när han kom och hälsade på i studion. Inga barn eller kvinnor fick störa hans skapande. Klart som fan han hade tid att  måla fantastiska tavlor!

Kan en mor smälla igen en dörr i ansiktet på sitt barn för att hon ska måla ?

Marlene Dumas har en dotter. Jag tror inte att hon smällde i dörrar.

Marlene är också  känd för att vara ” The most unfamous famous artist” . Hon är älskad av konstsamlare  och kuratorer men mindre känd bland allmänheten. Hon är inte lika exhibitionistisk som tex den barnlösa väldigt kända kollegan och konstnärinnan Tracy Emin. Hon är heller  inte lika självupptagen utan  mer intresserad av medmänniskan och dennes kropp och själ medan Tracy är mer upptagen av sig själv och sin egen kropp.

Jag läste en intervju med Dumas och tydligen är hon en otroligt smart, rolig och livsbejakande kvinna som inte tar sig själv på så stort allvar. Däremot,  tar hon sin  konst på allra största allvar. Super viktig skillnad!

Är det kanske just den  skillnaden  som finns mellan manligt och kvinnligt konstnärsskap?  Männen tror att allt är på liv och död.  Kvinnor tror också att det är på liv och död , men PMS och barn och liv och död kommer liksom ivägen.

Män tror att dom är så jävla viktiga. Kvinnor vet att dom är så jävla viktiga,  alltså kan dom självuppoffrande ge plats till mannen och låta honom hållas…..”Han blir ju så glad!”

Jag gillar Marlene för hennes tavlor är hemska och själsligt sorgliga medan hon själv är en energisk kvinna, nyfiken och optimistisk. Det är den kombon som jag tycker vi kvinnor är så bra på.

PS. Tate Modern förbereder sig för en stor retrospektiv av hennes verk nästa månad och jag tror många kommer att se hennes verk för första gången. Bra!

 

IMG_9970-5.PNG

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar