En annan bild av Afrika

En annan bild av Afrika

av -
1521
Coola Artisten Wiyala i dokumentärserien Afripedia som sändes i SVT förra hösten (Bilden lånad av Stocktown.com)

Jag älskar att träffa nya människor, som har något intressant att säga, gjort något som jag inte kan något om alls och jag stimuleras av att se & lära mig nya världar. Platsen New York har massor att erbjuda, vad det gäller detta.

Jag träffade en svensk kille i NY som jobbar med att filma dokumentärer och göra reklamfilmer. De är tre killar, två av dem har rötter i Afrika/Sverige själva och Benjamin har rötterna i USA/Sverige. De började jobba med detta för fem år sedan. Att finansiera en dokumentär är dyrt och det tar lång tid att få in människor eller kanaler som vill investera i det, så projektet finansierades under tiden via andra projekt som att göra reklamfilmer och mera kommersiella projekt som det finns snabbare och större pengar i. Killarna som heter Teddy, Benjamin och Senay ligger bakom företaget Stocktownfilms som grundades på 90-talet och jag träffade två av killarna bland gemensamma vänner i NY. Teddy var den jag fick möjlighet att prata mest om och så klart var jag full av frågor, jag är ju så nyfiken på andras historier och om jag kan lära mig något av någon som kan något helt annat än jag själv. Teddy berättade: ”att de ville skapa en annan bild av Afrika, vi blir dagligen matade med svältande barn i Afrika i media, men vi ser sällan andra vinklar från de Afrikanska länderna. ” Så detta driver Teddy och Stocktowns i deras projekt som heter Afripedia. 

”Vi ville skapa en annan bild av Afrika, vi blir dagligen matade med svältande barn i Afrika i media, men vi ser sällan andra vinklar från de Afrikanska länderna.” -Teddy Goitom, Stocktown.com

Jag & Trevliga Teddy på mothers i NY
Jag & trevliga Teddy på PR&Communications byrån ”Mothers” i NY

Afripedia är en dokumentär serie som sändes i SVT i höstas, den består av 5 delar och varje avsnitt är 28 min långt. Länder Stocktowns besökte var Senegal, Kenya, Sydafrika, Angola och Ghana. I alla dessa länderna gjorde de research på nya kreativa talanger så i landet de var i som artister, konstnärer, underhållare, designers eller andra uppseende väckande förmågor som gör något av sin talang. När jag var i NY så gick jag på en liten förhandsvisning inför att deras projekt skulle lanseras i just USA. Detta var på en PR&Communication byrå som är svenskägd som heter Mother. Ett stort våningskontor med boxningssal på nedanvåningen, kök och bar för personalen där de kan serva sig själv och en väldigt kreativ arbetsmiljö för att få fram de bästa idéerna för deras kunder. På detta stället fick jag möjlighet att se utdrag ur Afripedia dels från Ghana delen, där de presenterar Afrikas kanske mest en färgstarka artist Wiyaala, 28 år gamal och hon har slagit sig fram i ett mansdominerat Afrika. Hon är både artist och låtskrivare och kör motorcykel (så klart är det få Afrikanska kvinnor som gör det), det gör henne cool, stark och en förebild för många andra i Afrika att det går att slår igenom både som artist och kvinna. Avsnitten är 5 st av dokumentärserien så det är mycket annat att se så klart, men jag förstår vad killarna menar med ” vi vill lyfta fram berättelse och förebilder väver samman en utmanande, okontroversiell och inspirerande syn på Afrika. Bortom de förutsägbara bilderna av krig, svält och sjukdom som vi matas av varje dag!”, när jag ser delar av dokumentären.

När jag ser avsnittet så tänker jag, vad vet jag själv och andra om Afrika förutom att just ”barnen svälter i Afrika”, jag har besökt Gambia, Egypten och Kap Verde och känt av den afrikanska kulturen, men inte i närheten av vad dessa killarna presenterar i sin dokumentär serie eller vad de fått se medan se skapat den! Och det är sant, det behövs nya infallsvinklar i de länderna som vi i västvärlden skapat en sådan ”klar” bild av. Min bild av Afrika som jag sett och minnen jag tagit med mig är bland annat Pyamidbesöket i Kairo så klart och själva staden Kairo i sig, som är har över 7 Miljoner invånare och full av liv och rörelse. Där tror jag att ett avsnitt från Stocktowns skulle passa som nästa på listan.

I Egypten för ett par år sedan, utanför pyramiderna.
I Egypten för ett par år sedan, utanför pyramiderna.

I Gambia såg jag mycket kreativitet också, jag köpte till och med mig hem en stor trägiraff….Jag såg giraffen och mannen som satt och tälje sina statyer av trä, jag blev förälskad i giraffen som var över 2 meter hög. Jag bad att få köpa den och frågade om pris,  jag var inte på en shoppingtur alls utan på väg upp från ett dopp i havet. Så jag hade ju inte så mycket med mig, förutom min sista  500 svenska kronor (mina inhemska pengar var slut, eftersom det var sista dagen på semestern), en radio och ett par badtofflor från NIKE jag hade fått från MFF (på den tiden spelade jag där) och handduken jag hade runt om mig. Mannen sade att priset var att han ville ha rubbet jag hade med mig, han fick allting utom handduken (ville gärna inte gå naken till hotellet :)) och jag fick giraffen med mig, den står i min lägenhet än idag…Jag var i Gambia 2010 skall tilläggas…Till historien hör att badtofflorna skulle han ge till sin ena son, den andra skulle få radion och pengarna skulle han köpa nytt trä till för att investera i sin verksamhet…Så visst såg jag lite kreativitet under mina besök i Afrika också…Att jag lyckades övertala flygvärdinnorna på planet att få med giffaren var inte det lättaste…

”Mannen sade att priset var att han ville ha rubbet jag hade med mig, han fick allting utom handduken (ville gärna inte gå naken till hotellet :)) och jag fick giraffen med mig, den står i min lägenhet än idag…Jag var i Gambia 2010 skall tilläggas…Så visst såg jag lite kreativitet under mina besök i Afrika också…”

I Gambia för 14 år  sedan, jag köpte denna trägiraffen och den står i min lägenhet  än idag!
I Gambia för 14 år sedan, jag köpte denna trägiraffen och den står i min lägenhet än idag!

En annan sak som slår mig är tålamodet, Teddy och hans kompanjoner har. Det tog alltså 5 år att skapa serien…Good things, takes time…Det krävs genuint intresse, tro, driv på sitt budskap för att göra detta. Just nu producerar de en dokumentär, hur hela deras dokumentär producerades och förhoppningsvis speglar den faktiskt hur mycket arbete det ligger bakom ett avsnitt vi ser på tv i en halvtimme liggandes på soffan…Respect för Stocktowns! Nu börjar deras lansering i UsA och andra delar av världen, håller tummarna för att de skall få genomslagskraft med både deras budskap och att de inspirerar människor världen över med sina filmer!

Kolla in trailern för Afripedia här! Afripedia börjar sändas från och med nu 20 Maj, varje onsdag kl 22.00 på SVT 1.

Teddy&Senay svarar på frågor om deras project Afripedia
Teddy&Senay svarar på frågor om deras project Afripedia
Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

1622

2028

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar