text britta rossander foto Peter Knutson,
Mikael Gordon Solfors & Thorleif Robertson

Hon är uppvuxen i Ängelholm, grundtrygg, stabil, vänlig, glad och hjälpsam och säger att det beror på hennes förnuftiga föräldrar som alltid har stöttat henne.

Hon har sjungit sig rakt in svenska folkets medvetande och efter programmet Jills veranda, som gästades av bland annat författaren och musikern Kristian Gidlund, öppnades ett särskilt rum upp i alla tv-tittares hjärtan för Jill Johnson. Programmet visar upp Jill som en oerhört empatisk människa som vågar tala om svåra ämnen utan rädsla. Jill berättar att det beror på den grundmurade trygghet som hon har fått av sina föräldrar. Magasinet KVINNA träffar Jill när hon är mitt uppe i de sista föreställningarna av hennes hyllade show på Hamburger Börs.

Hur har det varit?

– Fantastiskt, det har varit en helt ny erfarenhet. Här är det ett team som står för allt tillsammans. Jag är ju van vid att få göra som jag vill – men det går inte i en sådan här produktion. Man kan inte ändra koreografin, snacket eller kläderna för att det är förankrat i alla led.

Blir man inte trött på att köra samma sak kväll efter kväll?

– Nej inte alls! Det är förresten inte samma show varje dag. Den lever. Vi ändrar, lägger till och drar bort.

Så om man såg den under den första veckan så har det blivit en annan show idag menar du?

– Ja, lite så är det faktiskt.

Hur känns det nu när sommarlovet är så nära?

– Det ska bli jätteskönt. Nu har jag kommit till det stadiet att jag kan vila i föreställningen och det är härligt. Sommaren består av turné och en lång semester med familjen i Grekland sedan är det Göteborg som gäller.

– Jag har världens bästa jobb och som småbarnsförälder gäller det att prioritera och planera. Det funkar för mig för mina jobb ligger ju mest på veckosluten, svarar Jill när jag frågar hur hon lyckas få ihop allt.

Ditt tv-program Jills veranda blev väldigt hyllat – hur var det att göra avsnittet med den numera avlidne Krisitan Gidlund som vid tidpunkten var svårt sjuk?

– Jag var självklart spänd men tack vare Kristians avslappnade sätt var det inte svårt. I programmet räds han inte för att tala om det jobbiga – han slätade inte över, han vågade. Men visst var det jobbigt att ställa de svåra frågorna som till exempel om han trodde på ett liv efter döden samtidigt som vi hade kameran upptryckt i hans ansikte.

”Jag har världens bästa jobb och som Småbarns-
förälder gäller det att 
prioritera och planera”

Hur kommer det sig att du inte är rädd för att tala om döden?

– Det är nog på grund av min uppväxt och de värderingar som mina föräldrar har gett mig som gör att jag vågar göra det jag vill. Jag har fått en så stabil grund att stå på. Men jag har aldrig själv varit drabbad av sorg på detta sätt som hans familj blev. Jag tror att det skulle vara helt förödande.

Som barn hade Jill alltid musik omkring sig. Pappa var sjökapten och mamma var ensam förälder i långa perioder och lät då musiken spelas högt i hemmet.

Kenny Rogers, Dolly Parton, Chris Christofferson, Boney M och Evert Taube var en del av det som jag ofta hörde hemma.

Hur kom sången in i ditt liv?

– Jag gick i kyrkans barntimme, sjöng i förskolan och hade en fröken som kunde operettsånger och som sa till mamma att jag borde gå i barnkör eftersom jag sjöng hela tiden och så blev det.

Som 12-åring började hon som vokalist i musikgruppen Tomboola Band och turnerade i Danmark och Norge. Som 20-åring sjöng hon covers med ett band från Helsingborg och fick ett skivkontrakt med EMI Danmark. 1996 samarbetade hon med den danske producenten Paul Bruun vilket resulterade i debutalbumet Sugar Tree där titelspåret blev en stor hit i Danmark. Ett svenskt skivkontrakt producerades också men det ledde inte till några större framgångar.

– Jobbet jag har är en färskvara så då funderade jag över vad jag skulle göra och bestämde mig för att beställa anmälningsformulären till polishögskolan.

Jill berättar att hon aldrig postade ansökningshandlingarna och så blev det att Sverige tappade en blivande polis men fick en fantastisk sångerska istället.

– Det blir som det ska, säger Jill och menar att allt hamnar på rätt plats till slut vad man än gör här i livet.

Det stora genombrottet kom med vinsten i den svenska Melodifestivalen 1998 som Jill vann med låten Kärleken är. En låt som slutade på 10:e plats i Eurovision Song Contest. Jill lutade redan då åt countrymusiken men Sverige var ännu inte redo för en renodlad countryplatta.

Några år senare for hon till Nashville, staden där ”alla” har en kassett i bakfickan och där det är lika tätt bland musiker och sångare som det är bland skådisar och servitriser i Hollywood.

”Jag vet precis vad jag vill göra och gör det.
Att det funkar tror jag beror på att jag är väldigt tydlig.”

Är det bara att resa till Nashville med en kassett så öppnas dörrarna?

– Kanske – men jag hade den fördelen att jag var väntad.

Hon började arbeta med låtskrivare och behövde inte knacka dörr för att få kontakt med “rätt” folk. 2002 kom albumet Good Girl och 2006 släppte hon albumet The woman I’ve become där flera av låtarna är skrivna av kvinnor.

Det pågår ju en debatt om att det är svårt för kvinnor i din bransch, har du märkt av det själv?

– Nej måste jag faktiskt säga. Läste den där artikeln och tänkte att jag borde engagera mig men jag har inga problem där. Det känns inte som jag har ett sämre läge än männen. Jag vet precis vad jag vill göra och gör det. Att det funkar tror jag beror på att jag är väldigt tydlig.

Är du envis?

–Nej men jag vet vad jag vill och lyssnar på andra.

Jills show börjar 18 december på Rondo. För mer information se liseberg.se

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar