Det är tanken som räknas

Det är tanken som räknas

av -
1294

Eller Julen då mina barn inte fick några julklappar

Jag får konceptuel julklapp

Marcel Duchamp kallas för konceptkonstens fader. Konceptkonst är när iden eller konceptet tar överhanden över det materiella och estetiska. Han ställde till det rejält  i konstvärlden när han bestämde sig för att ställa ut en urinoar och benämna det konst.  Dessa kallades ” ReadyMades” och det innebar att han helt enkelt ställde ut ett cykelhjul eller en  stol och med detta bjöd in betraktaren att öppna sina sinnen och se det som konst.

” My idea was to choose an object that would’t  attract me either by its beauty or its ugliness. To find a  point  of indifference in my looking at it, you see.” sa han och med dessa nya tankagångar öppnade han en helt ny frihet för 1900 tals konsten.  För Duchamp var konsten mycket mer än en pensel, färg och en duk. Det handlade om nya ideer och total  frihet. Han ville ifrågasätta begreppet och vår tillbedjan till konsten.

 ” I don’t believe in art. I believe in the artist” .

Duchamp ställde ut ”Urinal” på en stor samlingsutställning 1917 i New York. Eller rättare sagt  han ville ställa ut den men den blev refuserad och senare förstörd. Det är egentligen bara tack vare den fotograf som råkade ta ett foto på pissoaren  som vi ens har bevis för att detta banbrytande verk existerade. Sedan dess visas endast kopior, certifierade av Duchamp.

Det tog lång tid innan ”Urinalen” mognade och blev accepterat som det viktiga verk det var. Det var runt 1960 talet och då främst PopKonstnärerna som anammade denna tendens.

1961 blev Robert Rauschenberg ( 1925-2008, USA) tillfrågad att måla ett porträtt av galleristen Iris Clert. Som svar skickade han ett telegram tillbaka med orden: ”

”THIS IS A PORTRAIT OF IRIS CLERT IF I SAY SO.”

Och detta var konst.

Vi åkte till Frankrike med Easyjet och det är ju ett jävla hallå med hur många kg man får ta med sig som bagage. Alltså bestämde vi oss för att inte släpa med oss några julklappar alls. På julafton satt vi  och delade ut små lappar med instruktioner. På min papperslapp stod det:

” DU HAR PRECIS FÅTT ETT PAR PHARELL WILLIAMS DESIGNADE STAN SMITHS SKOR. GOD JUL LANA NOAH TINNIE OCH YVES”

Det är inte bara skorna i sig som är viktiga det är nu tanken och omtanken från min familj. Det är det lustiga i att skriva dessa små lappar, att tänka på vilken färg jag kommer att välja och att skratta åt det konstiga att inte ge någonting men att jag ändå tackar för det. Att inte behöva bära dom till flygplatsen in en tung väska och den kittlande tanken att jag kanske struntar helt i att faktiskt köpa dom.  Konsten föds i tanken och kan stanna där om den vill. Det är upp till  mig.

 

IMG_9583-0.JPG

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar