Av Britta Rossander

Hon är popstjärna på dagen och grafittimålare på natten. Hennes lärare är den världsberömde Banksy och det är bara hennes agent, mamma och hon själv som vet vad hon har för sig efter mörkrets inbrott.

Bambi är den nya stora stjärnan inom gatukonst. Kändisar världen över står i kö för att köpa verk av Londonbon som har bestämt sig för att vara anonym. På kundlistan står bland annat Kanye West och Brad Pitt, namn som ligger överst på A-listan bland internationella Urban Art Collectors.

Konstnärinnan i fråga lär ha tillbringat många år med att, beväpnad med sprayburkar och schabloner, ducka för polisen i norra London. Nu är hon Storbritanniens ledande kvinnliga gatukonstnär och känd genom sitt alias Bambi. Hon har precis tagit klivet in i salongerna och Kanye West beställde ett halvnaket porträtt av sin brud, Kim Kardashian, som morgongåva. På kundlistan ser du även namn som David Beckham, Kate Moss, Rihanna, Robbie Williams, Angelina Jolie och Brad Pitt – varav de två senare är konstsamlare av stora mått och mycket noga med vad de köper och ger på så sätt konstnären en knuff i karriären.

Bambi, vars originalverk idag kostar runt 100 000 kr har fått epitetet ”den kvinnliga Banksy” och är precis som sin manliga motsvarighet hemlig med sin identitet. Hon blev känd 2011 genom ett porträtt av väninnan Amy Winehouse som hon målade på en dörr i Camden Town på stjärnans födelsedag som inföll två månader efter det att hon gått bort. Den uppmärksammade bilden på dörren sanerades tyvärr av staden men är idag restaurerad av de bästa konstkonservatorerna. Porträttet är idag ett hårdbevakat turistmål för alla som intresserar sig för street art.

Michael Sakhai, chef för Londons Walton Fine Arts och en av Bambis engelska agenter säger att trots att Bambi står mitt i en storm av publicitet är hon mer än någonsin fast besluten att behålla sin anonymitet. De flesta gatukonstnärer har ju av tradition dolda identiteter. Deras falska namn eller ”tags” var från början till för att skydda dem från lagens långa armar eftersom klotter på andras egendom är klassat som ett brott. Enligt Bambi själv är den främsta orsaken till hennes hemlighetsmakeri just den egna personliga säkerheten parat med möjlighet till total kreativ frihet.

”Hemlighetsmakeriet skapar självklart rykten om hennes identitet. Bland de ihärdigaste är att Bambi är en framgångsrik musikartist”.

Hemlighetsmakeriet skapar självklart rykten om hennes identitet. Bland de ihärdigaste är att Bambi är en framgångsrik musikartist som också studerat vid Central St Martins School of Art. Detta har gjort att många har vänt blicken mot avgångsklassernas elever. Av de som åldersmässigt passar in på profilen gissar vissa på Paloma Faith, medan andra tror på Geri Halliwell. En del trot till och med på Adele. Alla tre utbildade på skolan. Oavsett om det är någon av dessa kvinnor eller någon helt annan har Bambis konstnärliga kvalitéer tagit över vid bedömningen av hennes konst och det är för sina verk hon är omtalad. Att det är en kvinna är de flesta övertygade om – så även jag – för tittar man på bilderna tycker jag att man kan se att de är utförda av en kvinnlig hand. Hon ska förra året ha berättat genom en lokaltidning i London att hon var i 30-årsåldern och att hon gripits två gånger. En gång i Storbritannien och en gång i Canada när hon var yngre och hon målade vägg.

Fredrik Larsson, svensk samlare av Street art/Urban art och gallerist, med det egna galleriet Other & ArtSkeppargatan och Bambis svenska agent säger:

– Jag fick upp ögonen för Bambi redan sommaren 2011 när jag surfade på nätet för att leta upp nya street artister. Jag fick tips av kännare om en anonym tjej från Camden (North London) som kunde bli en av de nya stora.

Hur är intresset från den svenska konstpubliken? 

– Från början var det svalt eftersom ingen visste vem hon var, men på senare tid har det ökat märkbart. Fler har fått upp ögonen för henne och inser att hon är en fantastisk konstnärinna med extremt många namnkunniga samlare på sin kundlista.

Vad det är som gör Bambi intressant för din del? 

– Att det är en kvinna som verkar inom den så mansdominerade hårda streetscenen. Att hon ”målar” otroligt vackra feminina motiv, samt att hon alltid har någon form av tanke eller budskap i bilden, och då inte bara inom politik. Sist men inte minst så är jag övertygad om att det är rätt timing nu att börja samla på henne.

På min fråga till Bambi, skickad till hennes agent i London, om kommersialiseringen av hennes verk påverkar hennes kreativitet svarar hon: ”Art is for everyone to share. If it’s under glass in galleries and more people see it, that’s fine by me”.

Angående att hon har en kundkrets i Sverige svarar hon: ”Fantastic! I am so proud. I love Skandinavia and Sweden and I would love to do some street art over there”.

Om någon i Sverige, om kassan tillåter, skulle vilja beställa ett verk är det bara att ta kontakt med Fredrik Larsson som skickar förfrågan till London och sin kontakt där. Fredrik har även en hel del verk (printar) i sitt galleri som man kan studera och de kostar från 20 000 kr och uppåt.

– Jag vet själv inte vem Bambi är. I början var det något jag funderade mycket över men nu gör det detsamma – det är konsten som räknas, avslutar Fredrik.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1690

2095

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar