David LaChapelle och Barnförbjuden konst !

David LaChapelle och Barnförbjuden konst !

av -
866
David Lachapelle

Yves och jag började samla på konst för 12 år sen. Det var inte meningen att vi skulle börja ”samla på konst”  vi bara råkade köpa en tavla som vi gillade.

När vi flyttade tillbaka till London från Paris flyttade vi in i en lägenhet som hade väldigt högt till tak och en massa stora väggar. Vi hängde upp pappas tavlor efter några månader och jag kommer  så väl ihåg vilken enorm skillnad det blev. Det var tavlor som jag hade valt ut från pappas atelje (Ladugården) på vår gård i Småland där mina föräldrar bor. En av tavlorna föreställer en blå dam som sitter i vatten och har ett manshuvud under sig ( Tydligen är det min pappa och min mamma!) . Den är ganska stark och speciell. Vi hade den i lägenheten i Paris också, då den hängde i matrummet. En kväll hade vi bjudit in Christian, en av Yves kunder som  satt och åt sin stekta anka och efter 20 minuter harklade han sig och undrade tyst om han fick byta plats. Jag fattade ingenting tills jag såg hans skärrade blick kisa mot pappas tavla som hängde mittemot. Han förklarade att den blåa nakna damen skrämde slag på honom och han tappat aptiten.

När jag berättade händelsen för Pappa blev han skitglad, ” Det är precis det jag vill! Jag vill att folk ska känna !! Jag struntar i vad dom känner så länge det inte är likgiltighet!”

Tillbaka i London insåg vi att vi borde blanda upp upp vår konstsamling lite. Vi kan ju inte bara ha pappas tavlor på väggarna.

Vi hade fått upp ögonen för David Lachapelle på en Konstmässa i Paris och Yves började kolla runt vilka gallerier som representerade honom. Vi hittade ett galleri I Bryssel som just skulle ha en stor utställning. Yves föräldrar bor i Luxemburg och det tar bara en och en halv timme med bil att åka till Bryssel så vi bestämde oss för att mötas där. Som ensambarn brukade Yves altid rådfråga sina föräldrar när det kom till lite större beslut och där stod dom nu, i ett galleri med enorma foton på Naomi Campbell naken.  Ett annat foto då hon sitter helt naken igen och dricker mjölk och  en Pamela Anderson som ….ja det går nästan inte att förklara vad Pamela gör. Det var så rörande att se Rene och Marinette titta storögt på dessa Konstverk samtidigt som dom försökte ta in det galleristen berättade om Lachapelles begåvning.

Mamman sa till slut att hon tyckte vi skulle ta den där med Naomi och frukten (fotot som var minst naket) och där och då hör jag min rebell, Yves  säga till Galleristen ” So we will take the one with  Pamela Andersson  !”

När vi köpte huset i Notting Hill var ett av våra stora problem just var vi skulle hänga ” Pamela”. Jag ville egentligen ha henne i köket men en kompis sa att just köket är det ställe där gäster och barn oftast är och dom kanske ringer socialtjänsten om dom ser ” Pamela”! Så hon fick sin plats i trappan utanför vårt sovrum.

David LaChapelle blev upptäckt av Andy Warhol som erbjöd honom jobb på ”Interview Magazine” ( Banbrytande tidning som finns än i dag) som fotograf. Han började ta foton på kändiseliten och det utvecklades senare till de iscensatta bilder som han är känd för idag. De hyperrealistiska bilderna har en underton av djupare sociala frågeställningar. Han petar i en mängd världar från ” Street culture”, Religion till den  ytliga Glamourösa Hollywood världen där han hämtar inspiration i färgerna och det filmiskt fantasifulla.

Ja, vår Pamela hänger där hon hänger och folk som kommer på besök, antingen älskar henne eller hatar henne. Min bästa kompis dotter vågar inte komma tillbaka till oss för hon har fortfarande mardrömmar om Grisen och den Nakna tanten…….

Liknande artiklar

1384

1853

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar