Augsburgska konstskåpet

Augsburgska konstskåpet

av -
2130

Denna lediga söndag tog vi en tur på museum Gustavianum, och kikade på det fantastiska 1600-talsskåpet i deras samling. Svenske kungen Gustav II Adolf fick Augsburgska konstskåpet av rådsherrarna i Augsburg 1632 under 30-åriga kriget. Ingen sida på skåpet är sig lik, med dekorationer, målningar, hemliga fack och lådor. Ca 1000 föremål låg däri, och skåpet kröns av ett litet berg med koraller och en skeppsformad seychelnöt..! Det rymde en samling av exotiska föremål för tiden, som en torkad krokodilunge, elfenbensskulpturer, ett instrument men också toalettskåp, ett hopfällbart bord (!) och mycket mer. Guiden berättade att kostnaden för skåpet på sin tid var som att ha byggt ett mindre slott.

Gustavianum2

Jordglober, kartor, och mycket annat i det fina museet.
Jordglober, kartor, och mycket annat i det fina museet.

Ett besök på Ofvandahls konditori är nästan ett måste både för Uppsalabesökaren och Uppsalabon. Det har funnits i samma lokaler sedan 1800-talet och här har bl.a. Karin Boye och Gustav Fröding suttit…

Ofvandahls 1Ofvandahls 3

 

Ofvandahls 4

Mockabakelse och Napoleon smakade fint efter en kulturrunda :-)

Rekommenderas!

Kram Lina

Lina de Gysser
Retoriker, doktorand i retorik vid Uppsala universitet, utbildad journalist och förläggare på det egna förlaget Leander Publishing. Ö-bo på Gotland sedan 2010 med familj & hus vid östkustens strand. Skriver i en ständig pendlingsrörelse mellan ö och fastlandet gärna tankar om retorik, kommunikation, inspiration, entreprenörskap, litteratur och design.

Liknande artiklar

1691

2096

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar