Av Britta Rossander

I juni varje år äger världens största konstmässa rum i den lilla schweiziska staden Basel. Att handla värdefull konst har blivit en av de starkaste trenderna bland den växande andelen förmögna människor i världen. Magasinet KVINNA bad Paulina Sokolow om en rapport från konstens Mekka.

Likt ett glittrande resandefolk förflyttar de sig från stad till stad, mässa till mässa och biennal till biennal för att dricka svindyr champagne klädda i dyrbara klänningar och kostymer – och köpa konst för miljoner.

– Om man ser tillbaka på auktionsvåren så visar den på historiskt höga resultat och det satte förstås tonen och förväntningarna, säger Anna-Karin Pusic, chef för konstavdelningen på Bukowskis auktioner. Det känns tydligt att konstmarknaden har ett starkt självförtroende just nu och att många är shoppingsugna. Något som märktes med all önskvärd tydlighet på Art Basel i år.

”Det känns tydligt att konstmarknaden har ett starkt självförtroende just nu och att många är sugna på shopping”.

Det som surrade på allas läppar redan första dagen handlade dock om en svensk gallerist, Per Skarstedt, som i slutet av åttiotalet hade galleri i Stockholm men som tyckte att svenskar var för mesiga i sina köp och istället öppnade galleri i New York. Innan Art Basel öppnat för allmänheten och vip-visningarna precis avslutats hade han sålt ett porträtt av Andy Warhol för motsvarande ofattbara 232 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande säger Per Skarstedt själv så här:

– Art Basel har en lång historia av att utgöra kvintessensen för en konstmässa. Vi tog med oss samtida mästerverk av den högsta kvaliteten och de hamnade genast i viktiga samlingar både i Europa och USA. Art Basel är stället som de viktigaste konstsamlarna möts och den bästa konsten byter ägare.

Om du själv inte kan tänka dig att avvara en miljon eller två på samtida konst eller inte har vägarna förbi Art Basel, så finns det andra sätt att köpa bra konst till en lägre penning. Stockholms främsta mässa för konst är Market som äger rum på våren i Stockholm. Annars kan man kolla in auktionssajter som till exempel Bukowskis Market och börja besöka gallerier regelbundet. Samtida konst av hög kvalitet är inte bara spännande utan kan bli en överraskande god investering.

Röster om Art Basel:

– Just nu kokar konstmarknaden och aldrig tidigare har vi sett så många nya rekordpriser på konst. Förr var varje uppnått rekord en sensation, men de senaste säsongerna blir rekorden snabbt ersatta av nya. Vad det beror på? Globalt sett har antalet förmögna personer ökat kraftigt och dessa personer blir allt mer lika i hur de vill spendera sina pengar. Man ska ha en flott Picasso, en Warhol och varför inte ett fotografi av Irving Penn?
Anna-Karin Pusic, chef för Fine Art på Bukowskis auktioner.
– Vad är samtida konst? Det är verkligen inte vad som helst. Kvaliteten är central och det gäller att urskilja vem man kan lita på om du inte är insatt. Gå på galleri! Det är både roligt och lärorikt. Galleristerna är oftast de bästa specialisterna på samtidskonst och de flesta av dem blir glada att bli rådfrågade!
Ebba Bozorgnia, Private Sales, Bukowskis.
– Auktioner liksom mässor gör det lätt för folk att köpa varhelst de befinner sig, till och med om du har väldigt lite tid att lägga ner på din hobby. Konstmässor kommer att bli viktiga i tider då snabb information efterfrågas. De stora auktionerna blir större och större och blir därmed supervarumärken och superrika människor orienterar sig alltmer till att spendera sina pengar i den riktningen, oavsett om det handlar om mode, bilar, vin, fastigheter, båtar eller konst.
Michaela de Pury, art advicer och grundare av auktionshuset Phillips de Pury.
Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

1663

2073

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar