Alfred Boman, En Slutsåld Svensk I London

Alfred Boman, En Slutsåld Svensk I London

av -
2494
Ben Jones framför Alfred Bomans verk

Ju äldre jag blir desto svenskare känner jag mig. Jag går till Svenska Affären varje månad för att köpa Bregott, Köttbullar, knäckebröd och Dillchips. Jag kollar på ”Babel” på SVT Play och Lyssnar på Eva Dahlgren. Jag blir lika glad och stolt var gång jag ser någon Svensk som är duktig, speciellt i utlandet.

Sist vi var på Konstrunda klev vi in på ett relativt nytt galleri som heter ”Union Pacific” och ligger på Goulston Street. Galleriets ägare var en söt blond tjej och en ung kille med skägg. Dom hade gått på konstskola tillsammans och insåg som så många andra att det var väldigt svårt att slå sig fram inom konstvärlden som konstnärer, så istället öppnade dom ett galleri där dom ställer ut och hjälper de klasskamrater från konstskolan som det gick bättre för.

Galleriägare är ett konstigt folk.  Jag kommer ihåg när jag gick runt i New York och besökte galleri efter galleri och tjejerna som jobbade där var smala, svartklädda, unga och förfärligt  störiga. Dom tittade knappast upp och kom aldrig fram för att berätta om vare sig konsten eller konstnären. När jag själv blev Galleriägare lovade jag mig själv att aldrig bli en ” Gallerybitch”.

Paret i Union Pacific  var allt annat än störiga. Deras intresse och kunskap var genuint och deras ambition och inspiration smittade av sig. Dom var alldeles till sig över denna nya konstnär som dom hade hittat i Stockholm. Alfred Boman. Jag hade inte hört talas om honom tidigare men har förstått att han är ganska känd i Sverige. Han är född i Luleå 1981, och pluggade konsthistoria på Göteborgs Universitet för att sen gå vidare och studera på Städeschule Fur Bildende Kunste i Frankfurt.

Diskussionen blev glanska livad på galleriet. Tavlorna är en kalejdoskopisk blandning av färger och material och tekniker. Jag blev påmind om tavlorna vi sett tidigare i Jack Bells galleri som kommer från Afrika. Ben tänkte på mosaikfönster i Kyrkor. Valerie började se ansikten och Flavia såg Jakobs Stege…..Galleri killen berättade att Alfred hade varit där tidigare i veckan för att hänga upp utställningen och när dom råkade säga att ” It looks beautiful ….” blev Alfred nästan arg. Han ville absolut inte att det skulle se fint ut. Han styrde upp en skulptur, klädde av sig sina kläder och satte på dom på  ståltrådskillen och genast blev helhetsintrycket i galleriet lite mer skruttigt och skräpigt och mindre perfekt. Då blev Alfred nöjd.

Maryam, Valerie och Barbara var redo att köpa men fick höra att allt var slutsålt. Det är en fantastisk bedrift! Att sälja slut på en show i London är inte det lättaste och det betyder att han har hittat en stil som känns ny, originell, och relevant.

Så om ni ser Alberts konst i Sverige passa på och köp!

IMG_8865.JPG

Liknande artiklar

1557

1963

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar