Lyko drog i gång sin
e-handel för drygt tio år sedan. I dag är det en succé som ständigt växer.
De har 70 anställda,
3 frisersalonger och ett lager med över 20 000 artiklar.

Av BRITTA ROSSANDER

Familjen Lyko kommer ursprungligen från Polen, och hade Hitler fått som han velat hade de aldrig kommit till Sverige. När kanonsalvorna 1939 dånade över Gdynia var frisörlärlingen Frans Lyko en av dem som plötsligt väcktes. Två veckor senare blev han satt i koncentrationsläger, och blev inte en fri man förrän sex år senare. Han hamnade i Vansbro i Dalarna där han fick anställning på en frisersalong och kunde senare starta eget. 1971 öppnade Stefan, son till Frank, salongen Hår & Skägg i Dala-Järna. Stefan, som också var intresserad av datorer, lanserade 2003 Lyko.se. Storsäljare blev vaxet Fudge Shaper från London. Kunder i hela landet ville köpa hem vaxet så hustrun Rita packade paket mellan klippningarna. Rickard, son i huset, hade läst ekonomi med siktet inställt på Wall Street och bestämde sig för att satsa på föräldrarnas växande nätbutik. Även syster Erika engagerade sig.

Här rotar sig folk, och de
fortsätter gärna att arbeta
på samma företag.

Rickard har sedan dess i kraft av vd för Lyko fått motta många priser för skickligt entreprenörskap, och företaget har flyttat till Vansbro med filial i Stockholm i form av frisersalong. När KVINNA frågar vad som är deras starka sida berättar Rickard att det fortfarande är hårvården.

– Vi köper allt från svenska distributörer och har en fantastiskt bra dialog med dem. Doft- och hudvård och makeup växer, och fler och fler av distributörerna inser vilken bra kanal vi är.

Vad är fördelen med att vara placerade där ni är?

– Att finnas på en mindre ort med mindre omflyttning gör att vår personal inte är lika flyttbenägen som de i storstan. Här rotar sig folk, och de fortsätter gärna att arbeta på samma företag. Salongen i Stockholm som Erika ansvarar för gör att vi har ett skyltfönster där och finns på plats, trots att allt vid ett köp skickas från Dalarna direkt hem till kund (dessutom fraktfritt, reds anm).

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar