Den 26 januari intar konståkare från hela Europa isen i Stockholm
Viktoria Helgesson
är en av dem som slåss om pallplatserna.

Av Britta Rossander

Hon har vunnit SM i konståkning sju gånger, kommit femma i EM två gånger och blev tia i VM 2010. Viktoria Helgesson är bästa svenska konståkerskan sedan 1937, då Vivi-Anne Hultén knep ett VM-brons i kölvattnet på norskan Sonja Heine som lyckades vinna tre OS-guld för att sedan skrinna vidare på vita duken i USA. Då var konståkning på topp i Norden.

Sedan några år har vi två skridskoprinsessor att räkna med i Sverige, Viktoria och Joshi Helgesson och deras bakgrund i västgötska Tibro har en stor betydelse. Orten profilerar sig som en sportmetropol, så tid på is har det alltid varit lätt att få och orten har blivit lite av en konståkningsmetropol. Tränare är mamma Christina (Kicki) Helgesson som säger:

– Vi har en bra klubb och försöker ta hand om alla åkare vi har i Tibro, vi har också många bra tränare.

Fysträningen är tidskrävande och planerad in i minsta detalj.
Fysträningen är tidskrävande och planerad in i minsta detalj.

Kicki Helgesson, med en egen konståkningskarriär som nordisk mästarinna bakom sig, och hennes kollega Regina Jensen producerar världsåkare i Sverige, de har den bästa kunskapen och utbildningen i Norden och anordnar populära läger för ungdomar som vill träna konståkning.

– Därför kan vi träna som deltagarna från de andra nationerna, vi har visat att det går att hålla världsklass med träning i Sverige, säger Viktoria.

Kicki har tränat sina döttrar sedan de var i femårsåldern, och Viktorias syster Joshi är också framgångsrik. Dock är hon skadad och står utanför isen när Magasinet KVINNA träffar Viktoria i ÄltahallenVärmdö. Vi kommer precis i tid för att se henne göra ett elegant åk som placerar henne överst på prispallen. Hon gör ett ärevarv över isen, och vid sargkanten häckar Viktorias fans med mobilkamerorna i högsta hugg.

Att stå så nära och titta är fantastiskt, Viktoria svävar fram, hoppar upp, snurrar och gör piruetter så det frasar om isen. Det är elegant och vackert och hon ser älvlik ut. När hon kommer nära ser jag att det är ett muskelpaket som står framför mig. Varenda muskel verkar vara perfekt tränad, inte en gnutta onödigt hull. Detta är en kropp i perfekt harmoni, vilket behövs för att rörelserna på isen ska bli så vackra.

Viktoria berättar att hon åkt skridskor sedan treårsåldern. När hon fick första paret med taggar testade hon dem på plastmattan i köket hemma hos mormor, som hade ett stort tålamod och lät barnbarnet hållas men påpekade att det är bättre att dansa barfota framför spegeln. Mormor hade ju varit med förut – mamma var skridskoprinsessa även hon.

Hur mycket skridskor åker du egentligen?

– Det gör jag på heltid, men jag pluggar ekonomi på deltid för att göra något annat. Jag är perfektionist och behöver göra något annat för att koppla av från träningen.

Vi har visat att det går att hålla världsklass med träning i Sverige.

Vad har dina framgångar betytt för dig?

– Jag mognade, jag vågade tro på mig själv, att jag kan, och det kom efter första internationella placeringen.

Att se konståkning på nära håll är en stark skönhetsupplevelse.
Att se konståkning på nära håll är en stark skönhetsupplevelse.

Du tillhör ju inte de yngsta inom sporten (26 år), hur ser framtiden ut?

– Jag kommer att hålla på så länge jag utvecklas, och det är oerhört kul att träna ihop med min syster. Vi sporrar varandra. Åker hon ett felfritt program vill jag också göra det – vi tävlar mot varandra hemma och vi är bästa vänner. Vi förstår ju varandra och vi reser mycket tillsammans.

Du har ju sambo, vad gör han?

– Han är arborist och deltidsbrandman och tävlar i atletisk fitness.

Tränar ni ihop då?

– Nej, men vi kan göra det bredvid varandra bara för att det är kul. Jag har ju mina program, och det han gör är något helt annat.

Hur är det med klänningarna?

– Det är ett viktigt kapitel, vi har egen sömmerska i klubben och en sponsor för material. Jag är petig, inget får skava, sömmarna måste sitta perfekt, och jag vill att mina tävlingsklänningar ska spegla den åkning jag utför och den musik jag valt.

I år är det första gången som de tävlande är tillåtna att åka till musik med sång, och ”Fantomen på Operan” är ett populärt val, får jag veta.

– Jag älskar detta med sång, jag har ett steg till varje ton och kan mitt program utan och innan, vet hur jag ska göra om jag t ex gör ett kortare hopp. Vi åker ju våra program varje dag, så det sitter. Akrobatiken ligger inte för mig och jag tränar verkligen hårt och kämpar för att jag ska nå resultat.

KVINNA ringde Katarina Henriksson, ordförande i Konståkningsförbundet, för att höra vad Viktoria har betytt för sportens utveckling.

– Hon är en bra förebild, mycket seriös i sin satsning, och konståkning har fått mer medialt utrymme i och med hennes framgångar. I dag är det köer till skridskoskolorna och eleverna börjar när de är mellan fem och åtta år.

”Att få arrangera EM på hemmaplan är fantastiskt!”

Hur är det med ekonomin för en konståkare?

– Det är inte dyrt att börja åka – det gäller att ha tillgång till hall och en bra förening som vill satsa på konståkning. Självklart kostar det i toppskiktet med träning året runt, att ligga utomlands som de gör från april till augusti. Men både Viktoria och Joshi ingår i SOK:s topp/talang-satsning och får då stöd även ekonomiskt. De får stipendier, resurspersoner och fysträning.

– Förbundet ser möjligheter, och att få arrangera EM på hemmaplan i Stockholm är fantastiskt. Det är jätteviktigt för oss och kommer att ge många en större kännedom om sporten, och förhoppningsvis kommer det att göra att ännu fler börjar med konståkning.

Den vackra lila klänningen med en lite längre kjol är en av Viktorias favoriter på isen.
Den vackra lila klänningen med en lite längre kjol är en av Viktorias favoriter på isen.

Hur är det på sponsorsidan?

– Ja den kunde vara bättre, där finns fortfarande mycket att göra, och med mer exponering och förhoppningsvis mer medaljer så är vår förhoppning att även den sidan ska utvecklas, avslutar Katarina Henriksson.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar