KVINNA träffade doftspecialisten
Linda Landenberg
som vill att vi ska våga mer och ha en doftgarderob med olika dofter för olika tillfällen och olika sinnesstämningar.

Text Britta Rossander

IMG_2996

Parfymer är som konstverk som kan förstärka den sinnesstämning du är i. En doft kan vara till hjälp genom det den signalerar, den kan hjälpa dig att uppnå dina mål, säger Linda när vi ses.
Doft fick för Linda en stor betydelse redan i barndomen. Det var naturen i vackra EkbackenLidingö som väckte hennes sinnen för skogens och naturens alla dofter och skönhetsintryck. De gamla ekarna, mossan på backen och de spirande blommorna.
Senare kom hon att arbeta all sin lediga tid, alla helger och lov på parfymeri Helskön i Fältöversten i Stockholm.

– Dofternas värld var lyx och spänning för mig, och jag var mottaglig och fascinerades av deras värld och tyckte det var vackert.

Under flera år drev Linda i NK:s parfymavdelnings regi en doftbar där kunderna fick personlig konsultation. Det var något helt nytt och blev snabbt oerhört populärt.

Min filosofi är att man behöver en doftgarderob. Det är ju som aromaterapi, en doft kan vara som en trygghets-sup. Det är som aromaterapi, det ger välbefinnande, skapar medvetenhet, och eftersom vi ju är flockdjur påverkar den i gruppen. 

Lindas bästa råd:

1. Liljekonvalj, ros och mimosa är blommor för kvinnor i alla åldrar med ett gemensamt behov. Som när en brytpunkt kommit i livet och det krävs målfokus, balans eller kanske en förstärkt självkänsla.

2. Släpp fördomarna och ge dig möjlighet att upptäcka något nytt. Nytt är inte lika med överst på en topplista, utan kan vara en oväntad pärla från 2002.

3. Lev i nuet, sök något du trivs med i dag. Vem vet vad som händer om tre månader eller två år?!

4. Variation förnöjer, fundera över att påbörja en doftgarderob.

Linda vägrar kategoriskt att dela in dofterna i de traditionella grupperna som chypre, orientalisk, citrus osv. Hon ”tar” en doft för vad den är, inte för dess kemiska komposition, och råder även kunden att använda
den så.
Hon vill bryta vanor, vill att doftkunderna ska våga lita på det de känner, våga ta en gammal klassiker i stället för att jaga den senaste doften. Hon önskar att alla kunde ge sig tid för att välja något som verkligen passar de tillfällen parfymen ska användas.
I dag ger Linda inga privatkonsultationer men hon syns ofta vid olika doftarrangemang och dyker då och då upp i tv-rutan för att dela med sig av sin kunskap. Många känner igen henne med hennes rakade skalle och lugnande stämma.
Linda har studerat i Grasse, dofternas mekka, innan dess läste hon biokemi men insåg att hon inte skulle bli någon bra pillertrillare och sadlade om.

– På mitt skrivbord står 13 flakonger och 3 provrör, huvuddelen består av blommor vilka supportar diverse emotionella behov, men även läder och mer sensuellt inställsamma historier. I övrigt bor ytterligare ca 180 flaskor i mitt hem. Jag ser dofter som en mental galge, en förstärkande korsett.

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar