10 Tips på hur man talar inför grupp

10 Tips på hur man talar inför grupp

av -
1027
On stage, glöm inte bort att njuta av tiden du får dela av att inspirera andra!

I veckan har jag varit och föreläst inför en grupp ledare, jag gör det ibland både bland yrkesverksamma personer  eller i samarbete med visa universitet här i Prag. Det är lite som att gå in och spela en fotbollsmatch, det pirrar lite innan i magen. Det är oftast en grupp av mellan ca 50-100 personer och jag har alltid gilla att stå på scen. Men det gäller också att veta vad man skall säga, förr hade jag ofta lite fusklappar med mig, numera så kör jag bara på känsla och efter vilket humör jag är. Detta var företagsledare från USA som var på plats i Prague för en konfrens. Innan mitt speech så var det Nike (Sportsmärket) Central European Chef som körde och han var grymt bra och inspirerande. Jag kom tidigare för att ta chansen att lyssna på honom innan jag skulle köra. Så tänkte jag hur skall jag nu slå detta, han var ju så bra…

Men som jag sa det är bara att köra, jag tror på min historia och är stolt, så gjort och sagt. Vad föreläser jag om då? Jag föreläser om min resa jag gjort i min karriär och genom min uppväxt. Den är ju lite udda med allt jag hållit på med och får ofta folk att le och må bra bland andra alldeles för stela talare. Jag hade ca 1 h 15 min att fylla och tänkte det kan bli svårt, men det var så mycket interaction från personerna som lyssnade så vi drog ut på tiden. Jag föreläser också en del om kundservice som jag jobbar med större delen i mitt liv och berättar om mina erfarenheter ifrån Tjeckien bland annat. Kundservice är något som verkligen skulle behöva förbättras här!

Efter mitt tal så fick jag många LinkedIn kontakter och en massa visitkort för att bygga broar med för framtiden. Dessutom fick jag otroligt mycket beröm att de gillade min historia, min öppenhet, mitt ibland lite brutal ärliga sätt om vad jag tycker om saker och ting. Det vara rena EGO-boosten och jag kände mig väldigt uppskattad efter åt. Men jag har väl alltid varit lite så där sticka ut hakan mentaliteten, det kan ju både vara roligt och utmanande. Alla gillar inte det, vissa önskade att de vågade själva och jag känner bara att jag är för nyfiken för att bara gå med strömmen.

Att tala inför grupp är det många som räds, jag vet att det tränar ungdomar i skolan för detta och det är ju superbra. Vissa har det i sig, vissa måste öva framför spegeln och sedan har vi de som mig som inte vet om de är bra, men kastar sig ut på de djupa vattnet ändå… :)

  1. Tips från mig innan du skall tala inför en grupp: Första minuterna är så viktiga, väcka gruppen och fånga intresset, så en catchy entree är viktig.
  2. Sedan har vi Powerpointen, mestadels bilder och inte så mycket text. Texten kommer ju ur din mun.
  3. Vad jag behöver tänka på när jag pratar är tonläget och även hur jag säger saker, det man säger är viktigt, men 70% är hur vi säger det och vårt kroppspråk.
  4. Klädsel – jag har alltid kläder som passar för just gruppen och ibland är det höga klackar och kostym och ibland är det sneackers. Gör alltid research innan för vem du presenterar, så du kan anpassa kläderna,
  5. Att hålla en interaction med gruppen är viktig, för att se om de är med mig hela vägen och fortfarande där efter 30 min.
  6. Att återknyta till förra talaren ( i mitt fall Nike-chefen t ex) eller att återknyta vad du talade om för 15 min, på det sättet få talet en röd tråd.
  7. Att prata långsamt, men vad svårt det är…Detta säger jag alltid till om innan jag börjar att ”hörreni avbryt mig gärna om jag talar för snabbt och eller om något ni inte förstår”, göra gruppen bekväm och attityden liksom ”finna inga dumma frågor- bara dumma svar”
  8. Kroppspråket, på mig ser man långa vägar på vilket humör jag är på. Kroppsåråket visar så mycket mera än all kunskap du vill förmedla.
  9. Kolla tekniken innan…Så oproffsigt att stå där med en dator som krånglar
  10. Avslutningsvis, tacka för att de lyssnat, informera att du finna här efteråt för frågor eller feedback och glöm inte ta med visitkort, för du vet aldrig vem du stöter på och vem you cross in future.

Lycka till och våga, att gå utan för sin comfortzone är alltid spännade, jag gör det så ofta det är läge och du kan våga du med!

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar