Just när det small, så visste jag direkt att vägen tillbaka kommer...

Just när det small, så visste jag direkt att vägen tillbaka kommer att bli tung…

av -
1464
Bilden från vår match i Maj 2011, i exakt det ögonblicket så small mitt korsband i mitt högra knä.

Alla idrottsmän/kvinnor drabbas under sin karriär av någon form av skada, somliga mindre andra större. Själv drabbades jag av en knäskada i samband med en fotbollsmatch 2011, det är snart 4 år sedan. Korsbandet smällde i högra knät och det kändes direkt att det var något allvarligt. Jag blev tacklad och boom så small det. Jag minns att jag ligger i gräset och vrider mig i smärta och innerst inne vet jag redan, säsongen är över. Det var maj månad och bara ett på spelade matcher in i säsongen… det blev helt svart och jag visste att det väntar mig många tårar och månader innan jag kan ens passa en lätt passning med en fotboll igen.

Resan från att det smäller i knät till att jag var på plan igen tog ca 7 månader. Först var det ovissheten av vad det är, men som jag sa redan innerst inne känner man på sig om det är något som är en läkningsprocesse av kortare variant eller om det är något större. Det är sällan det slår fel. På något sätt så tror jag att vi som tränar/tränat på elitnivå har lärt känna skillnaden och har det som en senor inuti oss om det är en allvarlig skada eller ej.

Efter att jag fått beskedet så väntade jag på en operation och det enda som var hinder var att svullnaden skulle ha lagt sig. När jag fick besked av en av landets bästa läkare inom området, Fredrik Nyqvist att jag kunde opereras om 4 veckor, tittade jag på honom och sa: ”Skojar du, 4 veckor??” Han kollade lite skeptiskt på mig och sa: ”Vet du vad, inte ens Zlatan skulle kunna få operationstid tidigare…” Då förstod jag att han menar allvar, men i den här stunden när man bara vill tillbaka på plan igen, så hör man inte vad någon säger och man tänker inte klart. Det finns liksom som bara ett spår- operera mig och jag skall tillbaka. Fredrik vet vad han talar om, han har bland annat opererat Kajsa Bergqvist bland andra kända idrottsmän/kvinnor. Och precis innan operationen sa bad jag honom snällt: ”Fredrik, tänk på att jag gärna vill kunna bära kjol efter operationen också, så mitt ärr måste vara utfört på bästa sätt…” sedan somnade jag in av lustgasen.

Jag vaknade upp efter ett par timmar , illamående och snurrig av narkosen. Lustigt nog var tanken där direkt, måste ut härifrån och tillbaka på plan.

Jag var på jobbet dagen efter med kräkpåsen bredvid datan och på kryckor, man brukar faktiskt ha en sjukskrivning på ett par veckor, men det var inte på tal för mig. Jag hade just förlorat det bästa jag vet, nämligen att spela fotboll och då behövde jag sätta hjärnan på stimulans på annat sätt, jobbet blev den perfekta flykten!

”Jag vaknade upp efter ett par timmar, illamående och snurrig av narkosen. Lustigt nog var tanken där direkt, måste ut härifrån och tillbaka på plan.”

Jag började min rehab på Kulan Idrotts skade centrum och har 2 av mina goda vänner Alex och Rickard där som hjälpte mig framåt, de blev både psykologer och rehabtränare åt mig på samma gång. När jag tänker tillbaka på denna perioden i mitt liv, så är det tungt och det finns inte ord på hur mycket mina tränare, lagkamrater, vänner och familj betydde i denna period!

När man kör en rehabilitering så är det viktigt att behålla siktet på målet, men också att se de små stegen framåt, från att gå utan kryckor till att kunna cykla, till att kunna jogga… det är det svåraste för många tror jag. Att behålla tålamodet och humöret upp när man är mitt i den tyngsta perioden. Också stressen att göra comeback, den varierar för alla, ta Henke Larsson sm exempel som var tillbaka efter 4,5 månader efter samma skada, andra kan det ta 12 månader för.

Jag var tillbaka på plan igen efter 7 månader, jag var ivrig ville tillbaka tidigare, men hade då sunda människor omkring mig som gjorde att jag fick vänta tills jag var redo. Man ska vara medveten om att korsbandsskadan,  är en mycket allvarlig skada. Så allvarlig att knäet aldrig till hundra procent blir återställt, oavsett om man opererar eller inte. Det är den första jag informationen jag fick som patienten. Och så blev det även för mig, än idag känner jag av skada i mitt vardagsliv och påminns ständigt av den. Men det vikigaste för mig att vara tillbaka på plan igen och kunna lira fotboll igen!

Det är inte mera synd om mig någon annan, jag vill bara peppa alla er som drabbats/drabbas av en skada, vägen tillbaka är lång, men värt det hårda jobbet när du väl är tillbaka igen!

I mitten av min rehab träning, när jag ser videon så kan jag le åt den nu, när allt gått bra.
Natalia Folbrycht
Svensk-polska, bosatt i underbara Prag. Jag drivs av utmaningar & galna upptåg. Händer det inget, så ser jag till att det gör det! Före detta Elitfotbollspelare som alltid haft ett intresse för att göra affärer & upptäcka världen!

Liknande artiklar

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar