Av Mia Litström

Chika Kako är kvinnan som är högsta chef över den nya bilmodellen Lexus CT 200h, en bil som är kompakt och snål i bränsleförbrukningen och som tydligt signalerar lyxighet och modernitet.

Det faktum att det är en kvinna som har haft det totala ansvaret för nya CT 200h är något som känns nytt för bilbranschen.

Chika Kako är sedan två år tillbaka chefskonstruktörToyota där deras serieproduktion av lyxbilsdivisionen är Lexus.

Toyota, som grundades 1937, utsåg i och med Kako för första gången i företagets historia en kvinna till att bli den nya chefskonstruktören.

Vid provkörningen av bilen fick Magasinet KVINNA en exklusiv intervju med Kako. Kako, som från början är materialteknikingenjör, började på Toyota 1989 men flyttade 2001 till Europa för att som första kvinna inom Toyota arbeta med forskning och utveckling utanför Japan. Sedan 2004 är hon tillbaka i Japan på Lexus där hon tidigare arbetat som assistent till chefskonstruktören för modellerna RX & IS.

Det är en glad och mycket skärpt Chika Kako som berättar för mig att hennes intresse för bilar alltid har funnits.

– Min familj hade sedan länge haft en koppling till Toyota så det föll sig naturligt för mig att följa samma bana. Så därför har jag alltid haft ett intresse för bilar. Min plan var inte från början att bli chef men nu när jag är det känns det mycket spännande och jag är förväntansfull över att får höra hur framtida förare av CT200h upplever bilen.

Hon berättar att bilen helt klart är unisex och att tanken bakom modellen inte har varit att den ska vara mer riktad till kvinnor utan att målet har varit att bilen ska kännas dynamisk, sportig och framförallt, att den ska vara rolig att köra.

– Det mest utmanande med bilen under resans gång har varit att hitta den perfekta balansen mellan balanserad, dynamisk och sportig.

Många tror att exteriören är av största vikt men det stämmer inte, interiören är lika viktig som exteriören. Förarmiljön måste också vara tilltalande både i känsla och i utseende men det är helheten som räknas.

– När man är den övergripande chefen över hela projektet så är det inte bara i designstudion och kontoret man arbetar, här är det även kvinnorna som testkör prototyperna. Inom Lexus kan man ta en så kallad racinglicens som ger en behörighet att testa modellerna i arbetet.

– Så att testköra är en av mina favoritsysslor, berättar Chika.

En sport som är mycket populär i Japan är ”drifting” vilket är när man kör bilen med sladd, gärna i en cirkel eller också i en åtta. Kako lyser upp när hon berättar om detta och min spontana fråga blir:

Är det svårt?

– Absolut, till en början fick jag ”nöta” mycket innan jag knäckte koden till det hela så i början var det svårt men till slut gick det. Så nu testkör jag våra bilar på både asfalt och grus!

Redaktion
I Magasinet KVINNA hittar du alltid flera inspirerande kvinnor som delar med sig av sin historia och sina favorittips. Kvinnor som vågat, satsat och lyckats. Magasinet KVINNA är också en härlig mix av skönhet, mode och livsstil. Vi erbjuder en till bredden fylld tidning med välskrivna och läsvärda artiklar, reportage och spännande fotojobb med allt från de senaste makeup- och modetrenderna till historierna om de ledande modehusen och starka profilerna. Vi bjuder även på en mix av lyxiga smycken och klockor. Magasinet Kvinna Grundad år 2008

Liknande artiklar

2160

2033

annons:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar